Főmenü

Bejelentkezés

Látogatók

We have 4 guests online

EVA fesztivál PDF Print E-mail
Written by Serestely Eniko Noemi   
Friday, 08 June 2012 09:58

EVA fesztivál, Dresden 2012.május.25-28 (23-29)


Utazásunk első állomása a testvérgyülekezetünknél Érden volt, ahol lelkesen fogadtak minket. Pünkösd ünnepére készülve, részt vettünk a nagyheti istentiszteleten, ahol Visky Péter tiszteletes szolgált, mi ifjak pedig énekléssel dicsőítettük Istent. Ezután következett az elszállásolás kedves családoknál, másnap reggel pedig folytattuk utunkat Németország felé.

Az EVA fesztivál két évente kerül megszervezésre, és ilyenkor több országból érkeznek résztvevők. Idén 21 országból képviseltették magukat fiatalok, közöttük mi is 16-on a Tóközi gyülekezetből.

 

csoprotkep

 

A 2012-es EVA ’peacemakers’ (béketevők) fesztivál házigazdája a drezdai Frauenkirche templom volt. Kint a templom bejáratánál, a város központjában egy elkülönített rész nekünk volt szánva, ahova csak résztvevőket engedtek be a karszalagok alapján. Ezen a helyen zajlottak az éneklések, koncertek, és ugyanitt a szabadtéri színpadon kellett mi is röviden bemutatkozzunk.

Megemlíteném, hogy 1945-ben a Frauenkirchet bombázások érték, és ugyanebben az évben a város nagy része porig égett. A templom súlyos károkat szenvedett, és éveken keresztül csak romokat lehetett látni. Az eredeti tervek alapján és sok régi anyagot felhasználva a templom újraépítése 2005-ben fejeződött be. Csodás érzés volt az, hogy ott ahol évtizedekkel ezelőtt háború volt, most már a békéről beszélnek, ezt helyezik előtérbe, és erről szól a fesztivál.

Különböző műhelyeken vettünk részt, mindenki saját döntése szerint, egyesek az énektanulást választották; mások azt kívánták hallani, hogy mit jelent a béke különböző kultúrákban, vagy éppen azt, hogy miképpen teremtsünk békét.

Számos program között egyik érdekesség az volt, amikor elvittek minket a Drezdai Hadtörténeti Múzeumba. Itt hadi eszközöket tekinthettünk meg, mint például: fegyverek, páncélautók, tankok, hadi hajók, katonai emléktárgyak és sok más. A múzeum ultra modern konferenciatermében egy előadáson vettünk részt, ahol bár német nyelven zajlott a beszéd, számunkra élő angol nyelvű fordítást biztosítottak. Témája a háború és a béke közötti viszonyról szólt, a beszélgetést hárman vezették: a múzeum igazgatója, aki egyben katonai tiszt is, a németországi protestáns püspök, valamint egy újságíró aki a háborúban részt vett.

Vasárnap (Pünkösdkor) délelőtt istentiszteleten vettünk részt, délután pedig megadatott a lehetőség számunkra részletesebben megtekinteni Drezda ékességét, a Frauenkirchet, hiszen egy térképet kaptunk kézhez és a templom különböző helységeivel, alkotórészeivel ismerkedhettünk meg. Minden megállónál egy igeverset olvashattunk, és elmélyülhettünk ennek részleteiben. Ugyanekkor úrvacsorát is vehettünk, saját magunkat kiszolgálva egy falat kenyérrel és egy szőlőszemmel. Tovább, lelkesen haladtunk fölfelé a templom lépcsőin mindaddig, amíg a toronyba érkezve fentről tekinthettük a város gyönyörűségeit.

A városlátogatás is különböző érdekességeket nyújtott felénk hiszen Drezda, Németország egyik legszebb városa, a belváros jellgzetességei pedig: Zwinger udvar, Semperoper, vagy az Elba-part ahol többször is elhaladtunk.

Amikor a fesztivál végéhez közeledtünk szomorúság töltötte el szívünket, mivel haza kellett térni. Elindulásunk előtt mindenki kapott egy kartondarabból álló puzzle-t, ezeket pedig együttműködve össze kellett állítani és a végén a béke galamb alakult ki, amely a fesztivál logója volt. Ezután körbeálltunk és búcsúzás előtt a lelkész megáldott minden résztvevőt, kezét a fejünkre téve és egy ígét mondva.

Tanulság nekünk az volt, hogy ha békét akarunk azt első sorban magunkban kell megteremtsük és csak így tudunk hozzájárulni és elvárni, hogy körülöttünk és társadalmunkban béke legyen. Istennek hálásak vagyunk ezért az alkalomért és úgy gondolom sikerült haza is hozni abból amit ott kaptunk.

Fényképek megtekinthetőek itt.

Czinege Emese

Last Updated on Friday, 08 June 2012 10:58
 

Napi Ige

Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked. Mt 6, 3-4

Cikkek

Powered by mod LCA

Képgaléria