Élő közvetités
FŐMENÜ
VÍZIÓ
Isten országát örömmel építő nyitott közösség.
Ki olvas minket?
We have 4 guests online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
ALPHA-klub 2016/II
Alpha Klub/Sorozatok

Az őszi alpha-sorozat véget ért. Izgalmas beszélgetések, őszinte megnyilatkozások hangzottak el. A csoport tagjainak vágya az, hogy az "asztali beszélgetés" műfajában tovább folytathassák a megkezdett beszélgetéseket, ill. a közösség gyakorlásának életben tartása. Az ünnepi tortára került alpha-béta betük a folytatást hivatottak kiábrázolni.


Beszámoló:
- bizonyságtétel

Utolsó módosítás: 2016.11.24
 
Evangelizációs hét
Hírek

Az evangelizáción elhangzott szolgálatok meghallgathatóak itt.

 

Utolsó módosítás: 2016.12.01
 
Asztali beszélgetés - Miként találhatok rá a kegyelmes Istenre?
Beszámoló

REFORMÁCIÓ - 2016.

A magunk reformációja 8 tételben:

1. Az egymáshoz való tartozás a közösség gyakorlásában
2. Történjen ez az öröm megélésében az istentiszteleteink (gyermek- és ifjúsági istentiszteletek) alkalmával, a személyes megnyilatkozásokban (pld. bizonyságtételek, fogadni a templomba érkezőket, stb).
3. Berögzött merevségek, korlátok megszüntetése
4. Egymás fel/megkeresése
5. Szolgálatok a kegyelmi ajándékok szerint, bizonyságtételek
6. Konkrét feladatvállalások
7. Tanítás, tanulás, tanítványság
8. Az imádság gyakorlása

„Isten adja a növekedést, mert megígérte!”
Ámen

Utolsó módosítás: 2016.11.11
 
MERE REFORMÁCIÓ?
Hírek

Karikatúrákkal egy házi reformációért.
Kiállítás Adorjáni László firkáiból.

Utolsó módosítás: 2016.11.04
 
Összerázós kátés-ifis túrázás
Beszámoló

Pár hete, a Tóközi kátés csapatok és mi, az ifisek Gergely Emese, Gábor Áron és Pap Csaba vezetésével kirándulni mentünk a Bükkbe. A kiránduláson jobban megismertük egymást és erre a Bükk  tökéletes hely volt.

Amikor megérkeztünk az erdőbe, egy ismerkedős játékkal kezdtük. Azután túráztunk egyet, ami szuper volt, mert sokat tudtunk beszélgetni egymással, és  közben megcsodálhattuk Isten különleges alkotásait is. Jó volt látni azt, hogy Isten mennyi csodás dolgot teremtett a természetbe. Számunkra nagy élmény volt, hogy együtt tölthettünk el egy kellemes delutánt, régi és új barátok társaságában. A hosszú gyaloglás után egy tisztásra értünk ki, ahol először Áronnal és Csabával beszélgettünk arról, hogy miért fontos saját testünkre vigyázni, és mit ír a Biblia ennek kapcsán. Sok új dolgot tudtunk meg, mint például azt, hogy azzal is tudjuk Istent dicsérni, hogy elfogadjuk önmagunkat és  vigyázunk a testünkre, amit Istentől kaptunk.

Ezután játékok következtek: két csapatra osztva kvízeztünk, utána pedig kiprobálhattuk az íjászatot, ami ugyancsak nagy élmény volt! Hazaindulás előtt emlékbe mindeki kapott egy sportpalackot, ami nagyon kedves gesztus volt tőlük.

Ezen a hétvégi kiránduláson egy nagyon fontos üzenetet hozhattunk magunkkal, szükségünk van a  rendszeresen végzett „Őszi nagytakarításra” az életünkben. Ez azt jelenti, hogy minden olyan dolgot „kidobunk”, ami terheli az életünket, eltávolít Istentől, és megtartjuk mindazt, ami fontos számunkra, ami pozitívabbá teszi a mindennapjainkat. Sokszor elfelejthetjük a programokkal teli napjainkban azt, hogy igazából van egy csodálatos Istenünk, aki ott van velünk mindenhol, még akkor is ha nem látjuk. Ezért mindig fontos ilyen szüneteket tartani a rohanó mindennapokban, hogy ne felejtsük el Istent és az ő végtelen szeretetét!

Veres Jázmin és Salamon Rebeka

Fényképek:

Utolsó módosítás: 2017.07.23
 
Képzőművészeti tárlat megnyitó
Hírek

2016 július 17-én, a vasárnap délelőtti (10:00 óra) istentiszteletet követően, a székelyudvarhelyi NAGY - IMECS ZSUZSANNA képzőművészeti tárlatának ünnepélyes megnyitójára kerül sor.
Hellyszín: Kolozsvár-Tóközi Református templom kiállító terme.

Az épitésztehnikus Nagy-Imecs Zsuzsanna 2007 óta a képfestészetben artikulálja önmagát, s teszi ezt fölszabadult örömmel, elkötelezetten.

Utolsó módosítás: 2016.07.15
 
KI AZ ÉN ELLENSÉGEM?
Hírek

Koinónia Tábor - Hargita, 2016 július 25-31

Olyan volt az Úr, mint az ellenség” (JSir 2, 5)

Az irgalmas samaritánus példázatában arra a kérdésre, „Ki az én felebarátom?”, tulajdonképpen, ha a szöveg dramaturgiáját tekintjük, az a válasz születik, hogy „Az én ellenségem”. A rablók kezébe esett, kifosztott és halálra sebzett embert az ősi ellenségnek számító samaritánus menti meg, a Jézust kérdező törvénytudónak tehát magával az útfélen hagyott, tehetetlen, önmagán segíteni nem tudó „félholt” áldozattal kell azonosulnia, hogy eljusson a példázat helyes értelmezéséhez.

A „Menj el te is és hasonlóképpen cselekedj!” felszólítás nem egyéb, mint a kérdező pozíciójának a radikális kibillentése, amennyiben neki is az idegen és az ellenség irgalmára kell rászorulnia ahhoz, hogy saját valódi helyzetére ráismerhessen. A párbeszéd-szituáció ráadásul Jézust helyezi az „egyetlen idegen” (Lukács doktor szóösszetétele ez is!) szerepébe, aki odahajol a kérdezőhöz, fölemeli önnön kétségbeesett tudása kábulatából és megváltja neki a szállást a vendégfogadó háznál, a teljes felépülésig, azaz a „visszajövetelig”.

Az elesett és kiszolgáltatott, valamint az irgalmat gyakorló valóságos helyzetén kívül nem tudjuk megválaszolni a „Ki az én felebarátom?” első – de csak első! – hallásra egyszerűnek tűnő kérdést, és nincs válaszunk az ennél sokkal keményebbnek hangzó „Ki az én ellenségem?” kérdésre sem.

A válasz ugyanis – Lukács feljegyzése szerint legalábbis – „cselekvés” természetű. Nem úgy élsz, hogy kérdésedre választ találhatnál, és nem is úgy kérdezel: valódi válaszokhoz csak létező kérdések juttathatnak, különben észrevétlenül marad az útmenti „félholt”, kikerülhető, otthagyható, mintha meg sem történt volna, ami a szemünk előtt szakadatlanul történik.

A pap „történetesen”, véletlenül mintegy arra jár, és átmegy a „másik oldalra”, a lévita megnézi és ő is a másik oldalon köt ki. Az intézményesült kérdésfelvetés vagy több nemzedéken át megörökölt hit elkerüli magát a problémát, mert a kérdésre létezik egy ideális válasza, amihez viszont a létező sehogyan sem illeszkedik.

A „túloldalon” a számukra problémátlan esetek vannak, jól körülhatárolt ellenség- és (fele)barát-kategóriák, amikbe viszont a Jézus-féle szerzetek nem férnek bele, ezek az „egyetlen idegenek” csak marginális jelenségei a gyülekezeti vagy társadalmi életünknek.

Aki Jézusnak csapdát állít, az alighanem pórul jár, de rosszul biztosan nem, mert magával Istennel találja magát szembe, aki, mikor olyanná lett „mint az ellenség”, „elhagyta oltárát”, „elhagyta szentélyét”, ahogyan a Siralmak könyvében olvassuk, elindult, hogy az útfélen heverő félholtakat fölemelje, összegyűjtse és visszavigye arra helyre, ahol együtt lakhat velük.

A „Ki az én ellenségem?” kérdés az „én” helyzetéből a „mi” helyzetébe hoz, az ellenség megközelítése nélkül ugyanis nincs gyógyulása sem a „félholtnak”, sem pedig a hitében megkeményedett megigazultnak, aki tovább megy és nyomtalanul kihull a történetből.

Egyetlen kérdést kell megbeszélnünk a Koinónia Táborban; egyetlen kérdésre adott sokféle válasznak kell kitennünk magunkat – gyertek, ne kerüljünk a „másik oldalra”!

Kolozsvár, 2016. 7. 1

 

 

PROGRAM


Hétfő, július 25.

15:00 Érkezés, elszállásolás
19:00 Vacsora
20:00 Megnyitó, programismertető, ismerkedés: Ki az én ellenségem? – VISKY ANDRÁS

Kedd, július 26.

9:30 Áhítat: „Honnnan van a konkoly...?” (Mt 13, 24-30. 36-43) – DANI ESZTER
11:00 Kávészünet
11:30 Előadás: A másik konfesszió – BALOGH JUDIT
13:30 Ebéd
17:30 Kiscsoportos beszélgetések
19:00 Vacsora
21:00 Esti film: SAUL FIA

Szerda, július 27.


9:30 Áhítat: „rátámadt az Úr” (2Móz 4, 18-31) – HORVÁTH LEVENTE
11:00 Kávészünet
11:30 Előadás: Az idegen – DĂNUŢ MĂNĂSTIREANU
13:30 Ebéd
17:30 Kiscsoportos beszélgetések
19:00 Vacsora
21:00 Esti portré: SZABÓ T. ANNA költő

Csütörtök, július 28.
9:30 Áhítat: „...szólj a magad mentségére...” (ApCsel 26) – MOLNÁR ILLÉS
11:00 Kávészünet
11:30 Előadás: Környezetünk és a tudás – MARCUS KRACHT
13:30 Ebéd
14:30 Szervezett kirándulások
19:00 Vacsora
21:00 Esti vers: RÖHRIG GÉZA estje

Péntek, július 29.
9:30 Áhítat: „...miért tartasz ellenségednek?” (Jób 13) – DÁVID ISTVÁN
11:00 Kávészünet
11:30 Előadás: A megbocsátás dilemmái – RÖHRIG GÉZA
13:30 Ebéd
17:30 Kiscsoportos beszélgetések
19:00 Vacsora
21:00 Esti portré: DRAGOMÁN GYÖRGY

Szombat, július 30.
9:30 Áhítat: „Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál” (1Kor 15, 26) – FALUS ANDRÁS.
11:00 Kávészünet
11:30 Akárki – RÉTHELYI ORSOLYA
13:30 Ebéd
18:00 Kiscsoportos beszélgetések
19:00 Vacsora
21:00 Esti zene: KAROSI BÁLINT

Vasárnap, július 31.
10:00 Istentisztelet, táborzárás, búcsú – VISKY PÉTER
12:30 Ebéd

MEGHÍVOTT ELŐADÓK


Balogh Judit történész (Miskolc–Eger)
Dani Eszter teológus (Budapest)
Dávid István teológus (Kolozsvár)
Dragomán György író (Budaörs)
Falus András immunbiológus (Budapest)
Karosi Bálint zeneszerző (New York)
Kracht, Marcus matematikus-nyelvész (Bielefeld)
Mănăstireanu, Dănuţ teológus (Iaşi)
Molnár Illés költő (Budapest)
Réthelyi Orsolya bölcsész (Budapest)
Röhrig Géza költő, színész (New York)
Szabó T. Anna költő (Budaörs)

A SZERVEZŐK KÖZÖSSÉGE
Daray Attila, Daray Erzsébet, Horváth Levente, Horváth Zoltán, Visky András, Visky Péter, Visky Sarolta, Zágoni Balázs

Utolsó módosítás: 2016.07.21
 
Írországi fiatalokkal együtt ANGOL KLUB a Tóközben
Hírek

Jelentkezzetek, mert nagyon hapy lesz.

Utolsó módosítás: 2016.07.06
 
Gyerek tábor
Hírek

Utolsó módosítás: 2016.07.03
 
Tini tábor
Hírek

Utolsó módosítás: 2016.07.03
 
Konfirmáció - 2016
Konfirmandusok

Ebben az évben gyülekezetünk ifjai pünkösd ünnepén tettek bizonyságot hitükről, köteleződtek el a Krisztus-követés életforma mellett.

A konfirmandusok névsora: Ambrus Dobai Arianna-Anna, Balázs Tímea-Szidónia, Fehér Zoltán, Gáll Norbert-Levente, Geréb Apor-Dániel, Gevált Brigitta-Júlia, Kún Anna, Láposi Noémi, Salamon Rebeka-Eszter, Szabó Árpád-Attila, Tordai Soós Anna, Tóth Márk-Károly, Tövis Tibor-Zoltán, Veres Jázmin Abigail. Isten áldja és őrizze meg őket.

Utolsó módosítás: 2016.05.20
 
«  Start  Prev  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Next  End  »

NAPI IGE
"Örvendeznek általad, akik szeretik nevedet." Zsolt 5,12b
Hírek

2020 March 27
2020 January 10
2019 December 13
TÓKÖZHÍR
Újdonságok