Cikkek, elmélkedések
Élő közvetités
FŐMENÜ
VÍZIÓ
Isten országát örömmel építő nyitott közösség.
Ki olvas minket?
We have 5 guests online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
A beárnyékolt pandémia Print

 

Segítségkérés és segítségnyújtás NŐK ELLENI CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK esetén

 

Nem rövid az Úr keze a megtartásra; És nem nehéz a füle a meghallgatásra. Jesaja 59, 1

 

 

A nők elleni erőszak az emberi jogok súlyos megsértése. Az emberi méltóság és Isten ellen elkövetett bűn. Különböző formái közül világszerte a legelterjedtebb a családon belüli erőszak. Minden kultúrában, a társadalom minden rétegében előfordul. Leggyakrabban a férfiak azok, akik bántalmazzák élettársukat. Egy folyamatosan fennálló kényszerítő kontrollról van szó, mely által a férfi saját akaratát érvényesíti. A nő feletti uralkodási vágyát különböző módszerekkel, taktikákkal éri el (fizikai, érzelmi és pszichológiai, szexuális, gazdasági, spirituális, valamint digitális erőszak).

A COVID-19 pandémia következtében világszerte hangsúlyossá vált egy másik pandémia: a nők elleni családon belüli erőszak. Már a koronavírus-járvány előtt, világszinten minden 3. nő átélt fizikai és/ vagy szexuális bántalmazást párkapcsolatában vagy szexuális erőszakot követett el rajta olyan férfi, akivel nem volt párkapcsolata. (WHO, 2013) Romániában minden 4. nőnek van ilyen tapasztalata. (FRA Violence against women: an EU-wide survey, 2014) Ám a COVID-19 világjárvány miatt kialakult stresszhelyzet és a hosszú otthon tartózkodás hatására gyakoribb lett a nők bántalmazása. A karantén ideje alatt számos országban megnövekedett a bántalmazással kapcsolatos segélykérések száma. (UN Women, 2020)

Félsz-e a társadtól? Felmerült-e benned az a gondolat, hogy társad erőszakosan bánik veled? Talán:

... érezteti-e, hogy csúnya és hasznavehetetlen vagy?

... eltávolít-e a családtól és barátoktól?

... fenyegetéssel éri el az akaratát?

... téged hibáztat a viselkedéséért?

... soha nem ismeri be, hogy téved?

... a Bibliát használja arra, hogy irántad való bántalmazó viselkedését indokolja?

Gondolkodj el, miért érzel félelmet, amikor vele vagy. A szeretet mellett nincs félelem. A szeretet biztonságot, a félelem veszélyt jelent. Jogod van a biztonságra. Megérdemled a szeretetet. Isten szeret, és neki nagyon értékes vagy! Bízzál az Úr szabadításában, és kérj segítséget!

Néhány szolgáltatás, ahova fordulhatsz, ha bántalmazó kapcsolatban élsz:

· Ingyenes segélyvonal: 0 800 500 333 (24/7)

· Bright Sky telefonos applikáció

· kolozsvári ingyenes Tanácsadó Központ az Erőszak Megelőzéséért https://www.facebook.com/Centrul-de-Consiliere-pentru-Prevenirea-Violen%C8%9Bei-110439244022063

A központ szolgáltatásai román és magyar nyelven is elérhetőek.

1. prevenciós tevékenységek:

- Női kávézó és filmklub

- Könyvtár

- Érzékenyítő kampányok: november 25-én kezdődik a központ Facebook oldalán a 16 napos akció. Ennek keretében kölcsönözhető olvasmányokat ajánlanak a nők elleni erőszak témakörében, valamint erőszaktúlélők rövid bizonyságait fogják felolvasni.

2. intervenciós tevékenységek:

- Információs telefonszolgálat: 0758 552 397 (H-K: 16-18, SZ-CS: 10-12) Erőszaktúlélő nők vehetik igénybe az ingyenes szociális, jogi és pszichológiai tanácsadást. Útmutatást kérhetnek segítségnyújtásban barátok, családtagok vagy szakemberek.

- Támogató csoport indul bántalmazó kapcsolatból kilépett nők számára.

3. szakemberek képzése: a családon belüli erőszak témakörben.

· DASM (Direcția de Asistență Socială și Medicală) Centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie 0372 799 098 (Maramuresului 1 szám, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) http://dasmclujnapoca.ro/2019/04/centrul-pentru-prevenirea-si-combaterea-violentei-in-familie/ Ingyenes szociális, pszichológiai, illetve jogi tanácsadást nyújtanak román nyelven. Főleg a súlyosabb, magas kockázatú eseteket kezelik. Általuk igénybe vehető a két éves lakbértámogatás, mellyel a bántalmazó párkapcsolatból kilépett nőket támogatják.

Ha veszélyben vagy, hívd az 112-t! A rendőrök ideiglenes távoltartási rendeletet tudnak kibocsátani. Legfontosabb a saját és gyermekeid biztonsága.

Mindenki tehet valamit, hogy a nők szabadon és félelem nélkül élhessenek otthonaikban.

1. Keresztyén kötelességünk megismerni a családon belüli erőszak jelenségét.

2. Álljunk a bántalmazott nő mellé, hallgassuk meg együttérzően és ítéletmentesen, mondjuk el, hogy amit átél az elfogadhatatlan, és semmivel sem indokolható. Erősítsük meg számára, hogy az erőszak soha nem Isten akarata.

3. Legyünk nyitottak, és figyeljünk arra, hogy miben igényli segítségünket. Ne akarjunk dönteni helyette. Támogassuk őt megtalálni a saját útját a szabadulás fele.

Az alábbi filmecskék segíthetnek a nők elleni családon belüli erőszak megismerésében, de bátoríthatnak az együttérző támogatásra is:

· Hogyan segítsek? (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=_tSQURqFmsQ

· Violence in relationships: warning signs (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=3fzAOhwIaz8

· “Valami csattant, Anya elesett” - Gyerekek a bántalmazó párkapcsolatban (NANE Egyesület) https://www.youtube.com/watch?v=OO8ZHeeCaek

· A beárnyékolt pandémia podcast bemutatkozása https://anchor.fm/erinteskozpont

November 25, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és december 10, az Emberi jogok világnapja között világszerte történik a 16 NAP kampány, mely során különféle érzékenyítő alkalmakat szerveznek. Imádkozzunk együtt, hogy:

Köszönöm Neked, hogy meghallod a bántalmazott nők segélykiáltását, és a nők elleni erőszak megelőzésében vállalod a szereped!

Források

1) World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research, London School of Hygiene and Tropical Medicine, South African Medical Research Council (2013). Global and regional estimates of violence against women: prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence, p.2.

2) UN Women (2020). Intensification of efforts to eliminate all forms of violence against women: Report of the Secretary-General (2020), p. 4.

3) United Nations Economic and Social Affairs (2015). The World’s Women 2015, Trends and Statistics, p. 159

Sebestyén Erika, mentálhigiénés segítő szakember

Utolsó módosítás: 2020.11.25
 
Elmélkedés az úrvacsorára való felkészülésre, a közös bűnvallást megelőzően Print

(D. Bonhoeffer nyomán)

“Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jak 5, 16)

Vajon hogy lehet az, hogy Istennek sokszor könnyebb megvallani bűneinket, mint a testvérünknek?
Hiszen Isten szent és bűn nélkül való, igaz bírája a gonoszoknak, ellensége az engedetleneknek.
Testvérem viszont éppolyan bűnös mint én: a titkolt bűn éjszakáját ő is tapasztalatból ismeri. Miért nehezebb mégis hozzá mennem, mint Isten szentséges színe elé járulnom?
Vajon nem azért-e, mert gyakran csak áltattam magam, hogy Isten színe előtt teszek bűnvallást, holott valójában magamnak vallottam be bűneimet, s rájuk bocsánatot is önmagamtól kaptam?
S vajon nem az okozza-e az örökös visszaesést a bűnbe, az erőtelenséget a krisztusi engedelmességre, hogy nem Isten bűnbocsánatából élek, hanem az önmagamnak adott fölmentésből tengődöm?
Az önmagamnak adott megbocsátás sohasem vezethet a bűnnel való szakításra, ezt csakis Isten ítéletes és irgalmazó Ígéje teheti meg. Ámde ki biztosíthat arról, hogy a bűnvallásban és a bűnbocsánatban csakugyan az élő Istennel van találkozásom, s nem önmagammal!?

Nos, Isten a testvérem által ad erre bizonyosságot. Testvérem szakít ki az önálltatás köréből. Ha bűneimet előtte vallom meg, tudom, hogy nem vagyok egyedül, s az ő jelenlétének valóságában Isten jelenlétét tapasztalom meg. Amíg csak magányomban vallom meg bűneimet, minden homályban marad, de ha testvérem is jelen van, a bűnt napvilágra kell hoznom. Ám így is, úgy is napvilágra kell kerülnie valamikor, s jobb, ha ez már most megtörténik közöttem és testvérem között, mintsem az utolsó ítéletkor kelljen megtörténnie.
Isten kegyelme, hogy testvérem előtt bűnvallást tehetek: az utolsó ítélet borzalmától megkímélő kegyelem. Testvéremet azért kaptam ajándékba, hogy általa már itt meggyőződhessem Isten ítéletes és irgalmazó valóságáról. Ha bűneimről testvérem előtt teszek vallást, nem magamat ámítom. A bocsánat felől is úgy lehetek egészen bizonyos, ha Isten fölhatalmazásából és az Ő nevében testvérem ad rájuk bocsánatot.

 

Utolsó módosítás: 2008.12.30
 


NAPI IGE
"Tartsátok meg parancsolataimat és éljetek azok szerint. Én vagyok az Úr." 3Moz 22,31
Hírek

2020 December 24
2020 November 07
2020 April 10
TÓKÖZHÍR
Újdonságok