Élő közvetités
FŐMENÜ
VÍZIÓ
Isten országát örömmel építő nyitott közösség.
Ki olvas minket?
We have 4 guests online
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Események

Resicai kirándulás

Énekkarunk 20 tagú csoportja péntek délután 4 óra tájt indult el Resicabánya felé. Utunk Gyulafehérvár, Szászsebes, Szászváros, Hátszeg, Káránszebes felé vezetett. A jó hangulat eredményeként az út nagy része énekléssel telt el. A majd egyórás kényszerpihenő és a kétszeri útiránytévesztés mellett is a tervezett időben, este 10 óra után érkeztünk Resicabányára.

A templom előtt vártak minket házigazdáink, Megyaszai Bíró Attila, felesége Júlia és néhányan az egyháztagok közül. A köszöntés és ismerkedés után rövid hálaadás és ima következett, majd a csoport tagjainak elszállásolása. Sokan aludtunk a parókia manzárdterében, köztük jómagam is. A parókia és a templom egy épülethez tartoznak, amit nemrég újítottak fel. Tetőteret cseréltek, kívül-belül tatarozták. A manzárdtérben egy konyha és két fürdőszoba is található. Kényelmesen elfértünk.

 Szombatra kirándulást terveztünk a környéken. Reggel fél 8-kor már útra készen álltunk.Az egyháztagok közül is jó páran velünk tartottak, például Csilla, aki itt tanul Kolozsváron és gyakran jár a Tóközbe istentiszteletre, bibliaórára.

A Beuşniţa-Nera völgy nemzeti parkjába tartottunk. Itt megreggeliztünk, sor került hegymászásra is, ahol mindannyian megálltuk helyünket, annak ellenére, hogy volt, aki strandpapucsot viselt.

Folytattuk utunkat a híres vízimalmokhoz. Láttuk, hogy történik az őrlés. Miután alaposan megörökítettünk mindent, siettünk elérni az Oravica és Anina között közlekedő kisvonatot. A 34 km hosszú vonal egyike a legrégebbieknek az országban. Az 1860-as években adták át és fő célja a szén szállítása volt a környéken fekvő bányatelepekről. Az út 13 viadukton és 10 alagúton halad át. A leghosszabb alagút 660 méter. Bár az utazás nem volt túl kényelmes a fapados járaton, az ablakokat sem lehetett lehúzni, szaunáztunk két órán keresztül, most is énekeltünk. Erzsike néni értékelte legjobban a helyzetet, mondván, hogy "helyben is vagyunk, mint Szeged az árvíz után". Itt már várt minket a  busz vissza Resicabányára.

 

Házigazdáink finom és kiadós vacsorával fogadtak. Ezt követte egy rövid találkozás az ottani gyülekezettel: beszélgettünk, énekeltünk közösen. Az egyházi kórusukat a kántor, a lelkes Jóska bácsi vezeti. Nagyrészt egy szólamban énekelnek, de komolyan és lelkesen vesznek részt a próbákon. Őket is, akárcsak valamennyi  szórványvidéket, az egybeolvadás, a magyarság kihalásának veszélye fenyeget. A közösségápolás segít nekik megőrizni nemzeti identitásukat is.

A vasárnapi istentiszteleten fellépett kórusunk. A resicabányaiak közül akadtak, akik hamar megtanulták énekeinket és nagyban hozzájárultak a sikeres szerepléshez. Ebéd után a fiúk kiharcoltak egy szabadtéri fürdőzést a Resicától 10 km-re fekvő Secu tónál.

A Kolozsvárra visszavezető úton szinte elejétől végig énekelt a társaság, örökzöld slágerek születtek. Sikeres kirándulás volt. Szép helyeket láttunk, barátság alakult ki a resicai gyülekezettel. Tervezzük a jövőben ennek a szíves fogadtatásnak a viszonzását!

Papp Csaba



Gyermekrajz kiállítás Print

Feltámadt az Úr bizonnyal!

Húsvét ünnepkörében gyermekrajz-kiállítás .


Kolozsi Kata, a Tóközi Református Óvoda igazgatónője, “Feltámadás” címmel, gyermekrajz-kiállítást hírdetett meg .

Az óvodás gyermekeink rajzai mellett, gyülekezetünk Vasárnapi Iskolás gyermekei és a Tálentum Református Iskola kisdiákjai is beküldték alkotásaikat. Összesen 27 rajz lett beválogatva és kiállítva templomunk imatermében.

A virágvasárnapi istentiszteletet követően, a tárlat ünnepi megnyitóján Visky András író méltatta a kiállított alkotásokat.

Bennünket, felnőtteket a gyermekrajzok ismét arról győzhetnek meg, hogy úgy igazán a gyermek tud őszintén csodálkozni, bizalommal kitárulkozni és elfogadni, s ezáltal közelebb kerülni a feltámadás titkához. Ennek következményeképpen, görcsmentes kézmozdulatokkal, "tiszta teológiai" látások kerültek megfogalmazásra.

A kereszt takarásába került korpusz kontürje a véget nem érő kérdést hírdeti: “miért tetted ezt velem?” - “Jézus  a Kereszten” c. rajz – Buta J. Krisztián, 6 éves.

A “Villámlás” című akvarell a nagypénteki eseményt rögzíti: a déli órákban Jézus “kibocsátotta az ő lelkét”, s ezt követően az egész föld sötétségbe borult! Azonban a koromsötét égboltot villámlások világosítják meg. Feltartóztathatatlanul “eljő a hétnek első napja” - Zágoni Dorottya, 6 éves.

A lebegő hímestojás a földhöz tapadt emberi életünk fölszabadulásáról tesz bizonyságot - Horváth Fülöp, 6 éves.

A Feltámadott félreérthetetlenül ránk bizza a halál feletti győzelem hirdetését. Az “Angyal” című alkotásban, finom vonalvezetéssel ábrázolt angyal, tulajdonképpen az édesanya, aki ennek a küldetésnek tesz eleget - Csiszér Ilka, 5 éves.

Az üres sír mellett, önfeledt angyalok belekiáltják ebbe a világba, hogy “Feltámadt az Úr bizonnyal” - Konc Gergely, 6 éves.

A sikeres rajzkiállítás szervezői könyvjutalomban részesítettek minden rajzát kiállító gyermeket. Az “érett művészek” Balázs Imre József  “Blanka birodalma” című gyermekverses kötetét (Koinónia, 2012) lelkes tapsolás közepette vehették át.

A szervezőknek szívből köszönjük, hogy a húsvéti örömüzenetet ilyen meglepetésszerűen közvetítették felénk.

Kalló Angéla fotói a kiállítás ünnepi megnyitóját dokumentálták. Itt tekinthetjük meg.

vp

Utolsó módosítás: 2014.05.30
 
Kenya-projekt Print

Ki hitte volna, hogy egy fiatal egyetemista kalandvágyából, Kenyába vállalt önkénteskedése eredményeképpen, egy komoly projekt megvalósítása kezd kibontakozni.

A Kenya-projekt keretében, fiatalok lelkesen összefogtak, hogy  egy kicsiny sziget gyermekei számára iskolát építsenek téglából.
Anyagi alapok létrehozásának a fázisában téglajegyeket bocsátottak ki, melyek  megvásárolhatóak. A gyülekezetünkben szervezett sütibazár bevétele is ezt a tervet kívánja támogatni.
S ha minden a kigondolt terv szerint halad, akkor ez esztendő augusztus hónapjában fog történni az iskola fölépítése.
Kérjük Isten áldását, hogy a terv célba érkezhessen.

Utolsó módosítás: 2011.06.09
 


NAPI IGE
"Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői." Zsolt 127,1b
Hírek

2019 October 10
2019 September 14
2019 June 27
TÓKÖZHÍR
Újdonságok